TEC DEEP opleidingen

Als ervaren duiker komt er misschien een moment in je duikcarrière dat je de grenzen van het sportduiken wil doorbreken en dat je plaatsen wil ontdekken die door weinig andere duikers bezocht worden! 
Technisch duiken is echter niet voor iedereen weggelegd, maar indien je de uitdaging durft aan te gaan, dan is de beloning die je hiervoor krijgt meer dan de moeite waard! Je zal dieper en langer duiken dan de meeste 'recreatieve' duikers ooit zullen doen en je zal dingen zien die enkel weggelegd zijn voor een handjevol geprivilegieerden!

Sinds lange tijd biedt PADI, buiten de recreatieve opleidingen, ook 'technische' duikopleidingen aan onder de naam van 'TEC REC'. 
De volledige TEC DEEP opleiding bestaat uit 3 sub-cursussen: de TEC 40, TEC 45 en TEC 50 cursus. Elke cursus kan apart gevolgd worden, of je kan het volledige pakket aaneensluitend volgen.
De maximale diepte per (sub-)cursus is respectievelijk 40 m, 45 m en 50 m, zoals de naam van de cursus het al weergeeft.

Tijdens deze opleidingen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van lucht en verrijkte lucht (Nitrox) tot 100 % zuivere zuurstof (behalve voor de TEC 40 cursus, die zich beperkt tot maximaal 50 % zuurstof).

Waarom een 'Tec Rec' cursus volgen? 

  • De PADI Tec Rec opleidingen hebben dezelfde beproefde structuur en hoge veiligheidsnormen als de recreatieve PADI duikopleidingen. Als gebrevetteerd 'PADI duiker' ben je vertrouwd met deze cursusstructuur en de stijl van lesgeven.
  • Elk niveau introduceert nieuwe uitrustingsvereisten, nieuwe procedures en technieken om je grenzen stapsgewijs en opbouwend in moeilijkheidsgraad te verleggen.
  • De Tec Rec opleidingen zijn ontworpen door 'DSAT' (een Amerikaans bedrijf dat onder andere de PADI duiktabellen en cursusmaterialen heeft ontworpen), in samenwerking met vooraanstaande Amerikaanse Tec- & grotduikers (de grondleggers van het technisch duiken)
  • Geen 'macho-toestanden', maar een degelijke en veilige opleiding waarbij alles op een rustige manier wordt aangeleerd.
     

Wat is het verschil tussen 'recreatief' en 'technisch' duiken?

Vermits technisch duiken op veel vlakken verschilt van het recreatief duiken, zal je technieken aanleren die je nog nooit voordien hebt gezien.
Zo is bijvoorbeeld het vertrouwde 'buddy-systeem' niet meer van toepassing in het technisch duiken. Je zal daarentegen leren duiken in 'team-verband'. Ook zal je elke duik minutieus op voorhand plannen en niet zomaar zonder planning in het water springen, zoals vele recreatieve duikers dit meestal doen.

Om een duik te kunnen plannen is het belangrijk dat je op voorhand weet wat je luchtverbruik zal zijn op diepte, zodat je kan berekenen hoeveel ademgas je zal nodig hebben. Dit gebeurt o.a. door middel van een S.A.C. (Surface Air Consumption) berekening, waarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van een 'runtable' en 'deco-softwareom je luchtverbruik en je decompressie-verplichtingen onder controle te houden.

Technisch duiken houdt ook in dat je verplichte decompressie-stops zal moeten maken, iets wat in de recreatieve PADI duikopleidingen niet wordt aangeleerd.
Je zal ook leren hoe je een 'Bubble Check' en een gas-switch moet uitvoeren en dit eveneens bij je teamgenoten controleert, wat het verschil is tussen een 'S-Drill' en een 'V-Drill' en hoe je deze op de correcte 'TEC' manier uitvoert.

Voorts ga je nieuwe technieken aanleren of gekende technieken aanpassen aan de 'TEC' vereisten, zoals bijvoorbeeld het zelfstandig oplaten van een boei met behulp van een reel/spool, lucht delen met een 'long-hose', slepen van een duiker onderwater en vooral hoe je elk probleem zelfstandig onderwater kunt oplossen.

Voor verdere informatie verwijzen wij graag naar de respectievelijke cursussen.  Klik hiervoor op de onderstaande links:

PADI 5 STAR Instructor Development Center

 

Volg ons ook opfacebook