• Advanced Open Water
  Advanced Open Water

Advanced Open Water Diver

De 'PADI Advanced Open Water' cursus is de vervolgcursus van de Open Water cursus en is de volgende stap in je duikcarrière. De 'PADI Advanced Open Water cursus' is de ideale manier om op een vlotte wijze met enkele nieuwe facetten van de duiksport in contact te komen. Je zal op korte tijd, onder toezicht van een ervaren instructeur, veel nieuwe dingen leren.

Je hoeft geen gevorderd duiker te zijn om te kunnen starten met deze opleiding! Integendeel, wij raden je aan om de 'Advanced Open Water cursus' zo snel mogelijk te laten aansluiten op je Open Water opleiding (of gelijkwaardig), zo leer je op een snelle en efficiënte manier de juiste technieken.

  

Voorvereiste

 • In het bezit zijn van minimaal een PADI Open Water brevet, of gelijkwaardig (dit gelijkwaardig brevet kan een beginnersbrevet zijn van een andere organisatie dan PADI, bv. NAUI, SSI of CMAS 1*)
 • Minimum leeftijd = 12 jaar

OPGELET! Als het langer dan zes maanden geleden is dat je nog gedoken hebt, dien je eerst het "ReActivate programma" te volgen, alvorens te starten met de AOW opleiding. Dit omwille van veiligheidsredenen, zowel voor jezelf als voor je medecursisten en de instructeur!
 

5 redenen om de 'Advanced Open Water' cursus te volgen

 1. De PADI Open Water cursus bestaat eigenlijk voornamelijk uit ‘veiligheidsoefeningen’, die meestal op de bodem van een zee/meer of op een platform uitgevoerd worden.
  In de Advanced Open Water cursus ga je op een snelle en veilige manier de volgende vaardigheden/technieken aanleren:
  • Perfect leren uitloden en uittrimmen
  • Je luchtverbruik drastisch naar beneden brengen
  • Sneller en efficiënter door het water bewegen met gebruik van een correcte en efficiënte vinslag
 2. Via deze Advanced Open Water cursus ga je ook op een vlotte wijze met enkele nieuwe technieken/onderdelen van de duiksport in contact te komen, bv.: nachtduiken, wrakduiken, diepduiken, onderwater navigatie, boei oplaten, enz...
 3. Met het Advanced Open water brevet mag je duiken tot 30 m diepte, waardoor er nieuwe, spannende duikstekken voor je open gaan. Denk hierbij maar aan prachtige wrakken, grotten en steile drop-offs die voor een Open Water duiker niet toegankelijk zijn. 
 4. Omwille van je verhoogd ervaringsniveau zal men je met een AOW brevet toelaten tot (mooiere) duikstekken, die voordien enkel toegankelijk waren voor gevorderde duikers. 
 5. Al de technieken die je in deze AOW cursus zal aanleren, mag je nadien overal ter wereld toepassen (denk hierbij maar aan 's nachts duiken, duiken op wrakken, enz...)
   

Cursusinhoud & Cursuslocatie

De 'Advanced Open Water cursus' is een praktische cursus die bestaat uit 5 modules (5 duiken).  Er is geen theoretisch examen meer, wel dient een vragenlijst ingevuld te worden per module. Deze wordt voorafgaand aan de duik afgegeven aan de instructeur, nagekeken en besproken.

Duikcentrum 'DIVEadventures' heeft geopteerd voor een formule met 5 vaste standaardmodules.
De 5 vaste modules/duiken zijn:

 1. Een navigatieduik: een goede navigatie kan je onnodige zwempartijen besparen aan de oppervlakte - zo zal je onder andere leren hoe je moet terugkeren naar je ingangspunt. Goede navigatietechnieken zijn ook belangrijk wanneer je zelf de duikleiding wil nemen.
 2. Een nachtduik: hier ga je leren hoe je nachtduiken moet plannen en uitvoeren. Tijdens een nachtduik ga je dingen zien die je overdag tijdens een duik nooit zal tegenkomen. Bepaalde vissen en onderwaterleven kan je enkel ’s nachts bewonderen omdat ze dan actief zijn (denk maar aan inktvissen, sommige naaktslakken, bepaalde soorten schaaldieren, …)
 3. Een uittrimduik ( Peak Performance Buoyancy): één van de belangrijkste duikvaardigheden is het uittrimmen. Veel beginnende duikers hebben deze vaardigheid nog niet perfect onder de knie, met als gevolg dat ze soms ongecontroleerd naar de oppervlakte stijgen. Uittrimmen is ook enorm belangrijk ter voorkoming van beschadiging van het onderwaterleven. Je zal in deze module eveneens leren hoe je de ademhaling kan controleren, wat een drastische vermindering van je luchtverbruik als gevolg heeft.
 4. Een wrakduik: tijdens de wrakduik ga je verschillende technieken leren om het duiken op wrakken op een veilige manier uit te voeren. Heel interessant is dat je leert werken met een OSB (oppervlakte boei) en reel, wat dikwijls verplicht wordt in het buitenland (vooral op plaatsen met bootverkeer)! Ook ga je een nieuwe techniek aanleren om voort te bewegen in en op wrakken. Dit is belangrijk om zo weinig mogelijk sediment te doen opwaaien en de zichtbaarheid niet te verstoren.
 5. Een diepduik: deze duik gaat meestal door op locatie in Nederland of België. Hier ga je leren hoe je diepe duiken (tot 30 m) plant en uitvoert, waarbij het berekenen van je luchtverbruik een belangrijk onderdeel is. Optioneel kun je deze diepduik ook 'indoor' afronden in NEMO 33 (te Ukkel-Brussel), mits meerprijs.

Er is geen vaste volgorde voor deze 5 duiken, de volgorde wordt steeds door het duikcentrum bepaald.

Ter info: buiten de vaste modules 'diepduik' en 'navigatieduik' kan het duikcentrum omwille van logistieke redenen beslissen om 1 of meer van de bovenstaande duiken/modules te vervangen door een andere module. Het totale aantal van 5 duiken blijft echter steeds ongewijzigd.
Al de bovenstaande duiken, met uitzondering van de ‘Diepduik’, gaan door in Mechelen in het Provinciaal Recreatiedomein ‘De Nekker’ (adres: Spuibeekstraat (zonder nummer), 2800 Mechelen).
De ‘Diepduik’ gaat door op een locatie in Nederland of België. De exacte locatie wordt bepaald door het duikcentrum, afhankelijk van de logistiek en de weersomstandigheden.
  

Cursusdata en Planning

De Advanced Open water cursus start quasi wekelijks in het Provinciaal Recreatiedomein 'De Nekker' (Spuibeekstraat -zonder nummer, 2800 Mechelen). Deze cursus wordt het ganse jaar door ingericht (steeds na reservatie per mail).
Je kan starten op zaterdagnamiddag en/of zondag. Vanaf half mei tot eind augustus is ook woensdagavond mogelijk.

Stuur ons een mailtje voor de beschikbare cursusdata en -uren van deze cursus.
Op voorhand reserveren is altijd verplicht!!
  

Cursusprijs

Prijs op aanvraag (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

 

 De "PADI Advanced Open Water" cursus start wekelijks - het ganse jaar door!

PADI 5 STAR Instructor Development Center

 

Volg ons ook opfacebook